Baking moulds
( number of products: 25 )Jeśli uwielbiasz słodkości, w Twojej kuchni nie może zabraknąć akcesoriów do pieczenia ciast. Formy do pieczenia występują w różnych rozmiarach i kształtach, dlatego warto sprecyzować swoje potrzeby, zanim przystąpi się do wyboru konkretnego modelu. Blacha okrągła (inaczej tortownica) przyda się, jeśli preferujesz ciasta czekoladowe, szarlotki i tarty. Jeśli wolisz serniki, biszkopty i torty forma okrągła sprawdzi się równie dobrze, wówczas jednak warto sprawdzić, czy jest to blacha z wyjmowanym dnem. Forma prostokątna jest nieco bardziej uniwersalna, ponieważ pasuje do większości ciast. Z kolei w przypadku brownie, keksów i chlebków bananowych najlepiej spisze się blacha podłużna (tzw. keksówka). W pieczeniu poza kształtem blachy duże znaczenie ma także materiał, z jakiego została wyprodukowana. Warto wybierać formy stalowe oraz te wykonane z blachy ocynkowanej, ponieważ charakteryzują się optymalnym przewodnictwem ciepła.