Naczynia żaroodporne
( number of products: 7 )Naczynia żaroodporne to specjalne naczynia, które można podgrzewać w piekarniku. Bardzo często wykonane są z grubego szkła, które charakteryzuje się dużą odpornością na wysokie temperatury. Dzięki swojej wytrzymałości naczynia żaroodporne pozwalają na przygotowywanie zapiekanek (np. makaronowych, ziemniaczanych), pieczenie mięs, a nawet ciast. Bez wątpienia przydadzą się więc w każdej kuchni. Naczynia żaroodporne różnią się ze względu na kształt: prostokątne uważane są za najbardziej uniwersalne, podczas gdy okrągłe przydają się głównie do przygotowywania chleba z garnka. Istotnym kryterium wyboru jest także pokrywka. Choć intuicja podpowiada, że brytfanna z pokrywką zawsze sprawdzi się lepiej, w niektórych przypadkach (np. podczas pieczenia ciast) opłaca się wybrać otwartą formę do pieczenia. Niewątpliwie ciekawe rozwiązanie stanowią naczynia żaroodporne na podgrzewaczu. Wiele osób uważa je za najbardziej praktyczne, ponieważ pozwalają dłużej utrzymać optymalną temperaturę posiłku, co ma szczególne znaczenie podczas serwowania. Co szczególnie ważne, podgrzewacz stanowi akcesorium dodatkowe, dzięki czemu po jego zdjęciu wciąż można swobodnie korzystać z brytfanny.